Hata björkpollen

Hela gårdagen gick i allerginysandets tecken och vad började morgonen med om inte en totalt igentäppt näsa:(  Jag förstår inte varför de där björkarna är tvugna att släppa ut en massa pollen vars enda direkta syfte verkar vara att förpesta vardagen för oss pollenallergiker. Nu sitter jag här, fångad i mitt eget hus på grund av dom onda, för att inte säga jävulska, björkarna. Vem var det egentligen som uppfann björkpollen? Det måste i alla fall ha varit antingen en riktigt ond, sadistisk typ eller också så var typen grovt sinnesrubbad. Nej, jag vet att björkpollen är något sorts fenomen (eller vad man ska säga) och att det inte är någon som har uppfunnit det, men i alla fall...

Hur som helst så ska jag i alla fall försöka ta mig till majbrasan ikväll (även om det inte är så roligt) och jag hoppas verkligen att apoteket har fått in de där nya allergitabletterna (som var slut igår) så att denna tortyr forhoppningsvis kan lindras något till ikväll. I annat fall får jag väl sitta här hemma och fira in våren genom att titta på "Valborgsfirandet" på tv ikväll. Det är säkert jätteroligt:P

Jag funderar på att starte en hemsida som skulle kunna heta: www.hugg.ner.alla.varldens.bjorkar.for.att.ge.pollenallergiker.ett.lattare.liv.se eller något sådant. Vad tror ni om det? Nej, jag skojar bara, men jag kan ju i alla fall glädja mig åt att den här perioden inte varar så länge.

Dagens "Ord": "framtidsvisionär".

/Jocke B


Miljöbilar?

Nu har nyheten läckt ut om att etanoldrivna bilar (s.k. miljöbilar) visserligen är bra förr en viss del av miljön, men istället är rena mordförsöket på en annan del av vår miljö. Är det inte alldeles utomordentligt intelligent att kläcka ur sig det först nu när så pass många människor har offrat sig och köpt den här dyrare "miljöbilen" för den goda sakens skull?(ironisk) Hur kan man vara så dumma att man inte har testat om dessa etanolbilar är skadliga för miljön innan man lanserar dom som ett "miljövänligt val"?

Nu är det ju i och för sig inte helt säkert att detta stämmer eftersom det är någonting massmedia har läckt ut. Det kan ju faktiskt vara så att det är någon illa bearbetad uppgift som har kommit i händerna på fel person som i sin tur har läckt ut helt galna uppgifter. Samhället får till och med hoppas att det är så för vårt eget bästa. Men om nu de nya uppgifterna om etanolbilarna skulle stämma kan det få katastrofala följder. Inte minst om det skulle arta sig så illa att man inte har någon reservplan ifall en brist eller biverkning som denna skulle upptäckas.

Det viktigaste just nu är att man går till botten med den här frågan och ser vad man har för alternativ att tillgå. I bästa fall är det på det viset att etanolbilar inte alls är så farliga för miljön som man trott.

Dagens "Låt": "Du försvann som en vind" med Lasse Stefanz. Har haft den i huvudet hela dagen av någon underlig anledning:P


/Jocke B


Idag är det lördag igen

Så har ännu en vecka gått i mitt liv och jag har i och med det blivit sju dagar äldre. När jag tittar tillbaka på hur mycket jag har utvecklats både intellektuellt och psykiskt sedan förra lördagen så blir jag minst sagt förvånad (ironisk). Nej, inte direkt! Men något nytt har jag väl i alla fall lärt mig? Jag kan inte komma på någonting just för tillfället, men om jag får fundera en stund så kan jag återkomma med svaret senare.

Hursomhelst så känns det på något sätt som om mitt liv är påväg att gå in i en ny fas nu när basketen är slut och snart även grundskolan. Det känns lite skrämmande faktiskt och jag hoppas att jag kommer hoppa på tåget när det nu snart kommer. Om några få månader kommer mitt liv se helt annorlunda ut än vad det gör idag om nu allt går som det ska, vilket jag hoppas att det gör. Grundskola kommer vara utbytt mot gymnasium, basket kommer antagligen vara utbytt mot långa tågresor och lång väntetid vid perronger och fritiden kommer troligen vara utbytt mot läxor som ska göras. Det kommer bli ett smakprov på vad som väntar ute i den "riktiga" arbetsvärlden om några år.

Nu har jag kommit på vad jag har lärt mig i veckan: Att floden som ligger söder om Gula floden i Kina ofta kallas för Blå floden eller Livets flod;)

(Går)dagens "Otippade": Jag fick pris som årets MVP (most valuable player) i basketlaget på avslutningsdagen:) Jag trodde faktiskt att det skulle gå till lagkaptenen i år också.

50 dagar till skolavslutning

Nu är det inte lång tid kvar i grundskolan vilket har fått mig att börja tänka på alla de minnen av både lycka och sorj jag har upplevt på Eneskolan. Allt detta kommer snart bara att vara just minnen. Klassen kommer att splittras, lokalerna lär jag aldrig se mer och vännerna kommer börja på olika gymnasium. Jag känner stor sorg inför det som komma skall, men också en stor lättnad över att vara fri. Fri från skolan! Det innebär i och för sig inte att jag inte tänker fortsätta gå i skola i minst tre år till, men på något sätt känns det mer frivilligt.

Under de 50 dagar som ändå återstår ska jag passa på att skapa mig fler minnen och reflektera mer än tidigare på Eneskolan, så att jag minns den skola vars lärare har hjälpt mig fram till den kunskapen jag är i besittning av i dagsläget. Själva skolledningen har jag däremot inte att tacka för så mycket. Sedan den rektor vi hade när jag gick i sexan slutade så tycker jag personligen att standarden på skolan har sjunkit rejält. Tiden från sjuan och frammåt har kantats av läraravhopp och elevmissnöjen. Jag tänker inte ge någon specifik person skulden för detta, men skolledningens standard i stort har som sagt sjunkit enligt min åsikt.

Dagens "Man lär sig något nytt varje dag... eller?": Jag har alltid undrat vad ett kullager är. Detta lär jag få fortsätta göra eftersom att jag inte förstod ett dugg av det som stod på wikipedia om just kullager.

/Jocke B


Sista basketträningen

Ikväll är det den sista basketträningen (exklusive avslutningen på fredag) med laget innan vi antagligen kommer splittras upp för alltid:( Det känns faktiskt ganska sorgligt, även om jag troligtvis kommer att behålla någon sorts kontakt med de flesta av lagkamraterna även efter basketen. Men ändå! När jag tänker tillbaka på alla de glada stunderna efter vunna matcher, alla hårda springpass ute i den leriga skogen och alla intressanta samtalsämnen vi har diskuterat i omklädningsrummen så känner jag en djup saknad inom mig. En saknad till den idrott jag har utövat och de lagkamrater jag har lärt känna i över sex års tid.

Det är visserligen inte över riktigt än, så jag får väl passa på att njuta nu under dagens träning och avslutningen på fredag. Dessutom finns det en liten chans att jag fortsätter spela även nästa sässong om jag hittar något annat lag att spela i samtidigt som jag har tid över efter de långa gymnasiedagarna.

I morgon är det nationella prov i matematik och våran mattelärare har ordnat så att vi får göra proven i skolans aula:P "Det blir mer som på riktigt då", säger han.

Dagens "Ordspråk": Som man sår får man skörda;) (eller: som man bäddar får man ligga)

/Jocke B


Fördomar

Idag hade vi en väldigt intressant diskussion på engelskalektionen om fördomar. Jag kommer inte riktigt ihåg hur vi kom in på just det samtalsämnet, men intressant var det i alla fall. Eftersom engelska inte direkt är mitt starka ämne så höll jag mig mest till att reflektera vad de andra i klassen hade för åsikter angående fördomar. Jag ska inte gå in på detalj vad folk tyckte om fördomar av olika slag eftersom det skulle krävas många bokstäver för att få ner allt, men våran engelskalärare sa något som jag tycker är värt att tänka på. Hon sa ungefär att det inte är många som vill erkänna att de har fördomar när någon frågar en rakt ut, men att de flesta ändå spottar ur sig en massa fördomar utan att tänka på det när man befinner sig i nära vänners sällskap. Fast på engelska förståss. När man tänker efter så stämmer nog det ganska väl.

Varför har folk fördomar då? Det kom upp många intressanta svar på den frågan i klassen. Alltifrån att det hör till människans natur att vara försiktig och fördomsfull mot främmande personer eller ting till att det var inlärt från, i första hand ens förebilder. Jag själv tror (som vanligt;)) på en kombination. Men jag tror också att det tillkommer en viss, omedveten rivalitet från oss människor. En rivalitet som säger att om vi har fördomar mot andra så innebär det att vi själva är bättre vilket i sin tur ökar våran självkänsla.

Dagens "Lunch": Äklig bostongurksfylld falukorv med potatismos på skolan:( Jag gillar inte korv.

/Jocke B

Vår!

Nu känns det som om våren har kommit för att stanna med allt vad det innebär. Själv är jag pollenallergiker (björk) och är därför inte så sprudlande glad över att jag nu tvingas proppa i mig en massa allergitabletter vars dåsiga bieffekter märks av ganska väl. Men å andra sidan ska jag inte klaga, det kunde ha varit betydligt värre. Om jag har tur kanske jag till och med kan bli av med den efterhängande förkylning som förpestat min vardag under senvintern nu när det börjar bli lite varmare.

Våren för ju faktiskt med sig en hel del bra saker också. Då tänker jag inte minst på vackert väder och frodande växtlighet som sprider en sorts obeskrivlig känsla genom luften om att ljusare tider nalkas. Nu är det dessutom bara knappt två månader kvar i skolan, sen är det sommarlov. Dessa knappa två månader lär i och försig bli ganska intensiva eftersom att det känns som om vi har ganska mycket kvar att göra i skolan.

På torsdag är det återigen dags för nationellt prov, den här gången i matte som jag har det betydligt lättare för än engelska.

Dagens "Citat": "Det finns tre olika sorters människor, de som kan räkna och de som inte kan räkna", sa någon på skolan idag (men jag kommer inte riktigt ihåg vem det var).

/Jocke B

På väg mot tomheten

En sak har jag länge undrat över: Vad händer när allt det här försvinner? När solen har expanderat så pass mycket att jordskorpan bokstavligen grillas bort. Vad händer med Livet då? Kanske är människan redan utrotad när detta händer, men det borde ju i alla fall finnas något slags liv kvar på jorden som även det elimineras av hettan. Tänk vad tomt det skulle bli i världen om det inte fanns en enda levande själ kvar.

Nu lär ju inte detta hända på över 4 miljarder år så ni kanske undrar: Varför skriver han om något som varken vår generation eller våra kommande överhuvudtaget ens behöver bekymmra oss om? Svaret är väl det simpla att tanken bara ploppade upp i hjärnan på mig. Men jag tror ändå att syftet med vetskapen om att jorden inte kommer att finnas för evigt är att högre makter vill påminna oss om något. De vill påminna oss om att ta vara på den tid som har tilldelats oss här på jorden. Sen är det upp till var och en att fördriva den tiden på något som den tycker är viktigt eller givande.

Trots detta kvarstår ändå faktum för allt levande på jorden att vi är på väg, på väg mot tomheten.

Dagens "Om mig": Idag ska jag återigen åka till Eskilstuna och spela basket. Det gick inte så bra igår kväll:/ men förhoppningsvis går det bättre idag.

/Jocke B

En bra dag

Yes, jag kom in på St:a ragnhild samhälls/ekonomilinjen:) I alla fall prelliminärt. Nu är det bara att plugga på som en legitimerad dåre och hoppas att jag kommer in även på den slutliga intagningen. Det känns i och för sig ganska säkert i dagsläget eftersom jag låg 45 poäng över intagningsgränsen men man kan aldrig vara riktigt säker.

Rent generellt har det varit en ganska bra dag idag, fastän jag inte direkt var på mitt allra soligaste humör i morse. Antagligen berodde detta bitska morgonhumör på en kombination av att jag brukar vara lite halvbutter på morgonen och att jag blev väckt klockan tio idag på min, troligen sista studiedag i grundskolan. Hursomhelst så har jag köpt ett par nya utomhusskor:) (vilket behövdes). Så mitt humör ligger betydligt mycket högre i kurs just nu än vad det gjorde för, en sisådär 7 timmar sen.

I morgon kväll är det basketmatch i Eskilstuna klockan 20:30. Det innebär att jag inte kommer vara hemma förrän tidigast 22:30 på kvällen. Lägg därtill en skoldag med idrott som avslutning och reultatet blir en otroligt trött Jocke.

Dagens "Motto": "Denna dagen, ett liv", citerat från farbror Melker;)

/Jocke B


Förväntningar och Nationella prov

Idag hade samtliga nior i Sverige (förutom de som var sjuka) nationella prov i engelska. För min egen del gick det faktiskt skyhögt över förväntan, det är i varje fall vad jag tror. Men egentligen ska man akta sig för att tro att någonting går alldeles för bra förrän man har fått facit i hand. För om man verkligen tror att något gått superbt så ökar också ens undermedvetna förväntningarna på en. Detta är oftast helt ofrivilligt, men kan leda till en enorm press från ingen mindre än en själv trots att det kan vara något helt oviktigt.

Hur ska man då försöka undvika dessa ofrivilliga förväntningar? Det har jag själv inget konkret svar på, men jag antar att det bästa skulle vara att inte se allt för allvarligt på uppgiften. Med det menar jag självklart inte att man inte ska göra sitt bästa, men man ska akta sig för att lägga ner allt för mycket tid på att grubbla över uppgiften i efterhand när den redan är utförd och i stället vänta in resultatet. Jag tror nämligen att det skulle hjälpa en hel del. Sälj inte brödet förrän vetet är skördat.

Dagens "Gammalt groll": Jag har fortfarande inte kommit över att våran bildlärare satte frånvaro på mig trots att jag var med på hela lektionen`´ Nu spelade det visserligen ingen roll eftersom jag inte fick någon kvarsittning, men jag tycker ändå att rätt ska vara rätt.

/Jocke B

Gula halstabletter

Tänk att jag tidigare har varit så blind och alltid köpt vicks BLÅA halstabletter när de gula, med citronsmak egentligen är mycket godare:S Först i helgen köpte jag en påse med gula halstabletter och de smakade verkligen gott:) Inte den där isiga, starka mintsmaken som i de blåa utan en läcker, banbrytande smak med en touch av citronarom som får ens smaklökar att njuta för fullo. Nä, riktigt så goda var de inte, men något åt det hållet i alla fall.

Vad jag har lärt mig av detta är först och främst att man måste våga satsa, och köpa den där nya halstablettssmaken även om den kanske smaker som något katten har släpat in. För om man inte provar nya saker så kan man ju aldrig veta. Då kommer man fastna i en ond cirkel av gamla vanor som man inte vill bryta vilket gör att man går miste om så otroligt mycket.

Sammanfattningsvis är poängen jag vill komma till med det här resonomanget att det är bra att vara konservativ till viss mån, men att man inte heller ska vara rädd för att expandera sina möjligheter och hitta nya vägar att gå.

Dagens "observera!": I morgon är det nationellt prov... i engelska:( Det svåraste teoriämnet (enligt mitt tycke). Men det är bara att kämpa på och göra så gått jag förmår.

/Jocke B

Blogg

Nu har jag, efter mycket velande fram och tillbaka, bestämt mig för att starta en blogg. Då uppstår obönhörligt en ny, mycket svårare fråga att ta ställning till: Vad ska jag skriva om i bloggen?

Det kan tyckas vara en ganska simpel fråga, men om man tänker efter en stund så är det faktiskt inte så dundrans lätt att komma på något riktigt heureka som kan klara upp ens molniga sinne. Ska jag kanske bara skrapa på ytan och skriva om händelser som inträffar i mitt liv under senare tid eller ska jag kanske dyka djupare ner i mitt mentala och skriva om mina tankar? Det mest slagkraftiga vore kanske en kombination mellan båda dessa alternativ. Det tål att tänkas igenom, men tills dess får det här bli mitt första, till synes ganska meningslösa inlägg som handlar om: Tjaa, någon slags sensmoral har det säkert. Bara fantasin sätter gränser;) 

Dagens "På tal om ingenting": En låt som jag har börjat fatta tycke för är Bröderna Olsens schlagervinnare från år 2000, "Fly on the wings of love"

/Jocke B

RSS 2.0